Τρίτη 13 Μαΐου 2014

Θέματα & Λύσεις ΟΕΦΕ 2014 Φυσικής Κατεύθυνσης Γ' Λυκείου

ΟΕΦΕ - ΘΕΜΑΤΑ ΚΑΙ ΛΥΣΕΙΣ ΦΥΣΙΚΗΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ  2014
Οι κυκλικοί ομογενείς δίσκοι Δ1 και Δ2 του σχήματος έχουν μάζα Μ = 4 kg και ακτίνα R = 0,2 m ο καθένας. Το κέντρο μάζας του δίσκου 1) συνδέεται κατάλληλα στο ελεύθερο άκρο του ιδανικού ελατηρίου σταθεράς k = 150 N/m, το άλλο άκρο του οποίου είναι στερεωμένο ακλόνητα. Τα κέντρα μάζας Ο1 και Ο2 των δύο δίσκων συνδέονται με λεπτό, αβαρές και μη εκτατό νήμα. Στο κέντρο μάζας του δίσκου 2) έχουμε προσαρμόσει μικρό ανιχνευτή ηχητικών κυμάτων αμελητέας μάζας. Στη βάση (Β) του κεκλιμένου επιπέδου υπάρχει πηγή ηχητικών κυμάτων συχνότητας fs = 680 Hz. Η πηγή των ηχητικών κυμάτων και ο ανιχνευτής στο δίσκο 2) βρίσκονται στην ίδια ευθεία, παράλληλη προς το κεκλιμένο επίπεδο.
Κόβουμε το νήμα που συνδέει τα κέντρα των δύο δίσκων οπότε ο δίσκος 2) αρχίζει να κυλιέται χωρίς να ολισθαίνει. Η συχνότητα που καταγράφει ο ανιχνευτής τη στιγμή που ο δίσκος 2) φτάνει στη βάση (Β) του κεκλιμένου επιπέδου, ελάχιστα πριν συγκρουστεί με την ηχητική πηγή, είναι fA = 700 Hz.
Δ1. Να υπολογίσετε το μήκος της διαδρομής που διανύει το κέντρο μάζας του δίσκου 2) μέχρι να φτάσει στη βάση του κεκλιμένου επιπέδου.........................................


Κατεβάστε τα από ΕΔΩ

Τις απαντήσεις  από ΕΔΩ


Πέμπτη 8 Μαΐου 2014

Κύλιση χωρίς ολίσθηση - Φυσική Κατεύθυνσης Γ Λυκείου

Στερεό (Π) συνολικής μάζας M=5kg αποτελείται από ομογενείς ομοαξονικούς κυλίνδρους. Οι εξωτερικοί κύλινδροι έχουν ακτίνα R=1m και εφάπτονται σε παράλληλες ακλόνητες σιδηροτροχιές που βρίσκονται στο ίδιο οριζόντιο επίπεδο. Ο εσωτερικός κύλινδρος έχει ακτίνα 2R και είναι τυλιγμένος με αβαρές μη εκτατό νήμα μεγάλου μήκους. Ενώ το στερεό (Π) ηρεμεί, εφαρμόζουμε στο ελεύθερο άκρο του νήματος σταθερή οριζόντια δύναμη μέτρου F=20 Ν, όπως φαίνεται στο σχήμα. Το νήμα ξετυλίγεται χωρίς να γλιστράει παραμένοντας οριζόντιο και οι εξωτερικοί κύλινδροι κυλίονται χωρίς ολίσθηση επάνω στις σιδηροτροχιές.
Η ροπή αδράνειας του στερεού (Π) ως προς τον άξονά του είναι I=MR2. O εσωτερικός κύλινδρος δεν εφάπτεται στις σιδηροτροχιές. Να υπολογίσετε:
1. την μετατόπιση του κέντρου μάζας Ο του στερεού (Π), για κάθε ένα μέτρο νήματος που ξετυλίγεται.
2. τη μεταφορική επιτάχυνση του στερεού (Π) και το μέτρο της στατικής τριβής που δέχεται το στερεό από κάθε σιδηροτροχιά.
3. το μέτρο της στροφορμής σπιν του στερεού (Π), τη χρονική στιγμή που η παρεχόμενη ισχύς σε αυτό έχει τιμή P = 120W
4. το μέτρο της ταχύτητας του ανώτερου σημείου Α του στερεού (Π) και .................................................
Η άσκηση και η απάντηση με κλικ ΕΔΩ