Σάββατο 26 Ιανουαρίου 2013

Φυσική Α Λυκείου - Στατική τριβή και τριβή ολίσθησης

Στον παρακάτω σύνδεσμο θα βρείτε μια άσκηση  που αναφέρεται στην στατική τριβή και την τριβή ολίσθησης  στην οποία εξετάζονται αρκετές περιπτώσεις. Είναι μια καλή ευκαιρία να γίνει κατανοητή η διαφορά των δύο ειδών τριβής καθώς επίσης και τα "όρια" της στατικής τριβής. Για τυχόν απορίες αφήστε το σχόλιό σας ή email me. Πηγή: www.ylikonet.gr του συναδέλφου Δ. Μητρόπολου.
Η άσκηση και η απάντηση με κλικ ΕΔΩ

Πέμπτη 17 Ιανουαρίου 2013

Φυσική Κατεύθυνσης Γ Λυκείου - Στάσιμο κύμα με δεσμό στο x = 0.

Η εξίσωση του σχολικού βιβλίου για το στάσιμο κύμα ισχύει με την προϋπόθεση ότι στην αρχή x=0 την t=0 δημιουργείται κοιλία που ταλαντώνεται με εξίσωση y=2Aημωt. Πώς μπορεί στην αρχή x=0 την t=0 να δημιουργηθεί δεσμός, οπότε θα αλλάξει και η μορφή της εξίσωσης του στάσιμου κύματος;
Μια τέτοια περίπτωση εξετάζεται σε αυτή την άσκηση του συναδέλφου Διονύση Μάργαρη, τον οποίο ευχαριστώ για την δυνατότητα που μου έδωσε να προσθέσω και κάποια επιπλέον στοιχεία στη λύση της άσκησης. 

Για τους "ανήσυχους" μαθητές της θετικής κατεύθυνσης του 2ου ΓΕΛ ΣΥΚΕΩΝ.

Όσοι θέλετε να δείτε πως μπορώ να βρω την εξίσωση ενός οποιουδήποτε τρέχοντος κύματος πατήστε ΕΔΩ


Η άσκηση και η λύση της με κλικ ΕΔΩ

Τετάρτη 2 Ιανουαρίου 2013

Στάσιμο κύμα με αρχική φάση - Γ Λυκείου κατεύθυνσης


Σε μια χορδή Οχ μεγάλου μήκους έχει δημιουργηθεί εγκάρσιο στάσιμο κύμα. Στα σχήματα  φαίνεται τμήμα του στιγμιότυπου  του στάσιμου κύματος, μεταξύ των σημείων της αρχής Ο(χ=0)  και ενός σημείου Δ(χ=3m) της χορδής, για δυο διαφορετικές χρονικές στιγμές t1=0,05s και t2=0,2s. Στις ανωτέρω χρονικές στιγμές t1 και t2 τα μόρια που ταλαντώνονται έχουν την μέγιστη δυναμική ενέργεια ταλάντωσης. Από τη χρονική στιγμή t1 μέχρι τη χρονική στιγμή t2, το υλικό σημείο που βρίσκεται στην αρχή μέτρησης των αποστάσεων Ο (χ=0) έχει περάσει τρεις φορές από τη θέση ισορροπίας του.

Α. Να υπολογίσετε την ταχύτητα διάδοσης των τρεχόντων .........
Πηγή: Β. Τσούνης http://www.btsounis.gr





 Η εκφώνηση και η απάντηση με κλικ ΕΔΩ







Θέλετε να δείτε αν έχετε κατανοήσει τα στάσιμα κύματα; Δοκιμάστε να λύσετε μόνοι σας  τις ασκήσεις που θα βρείτε στους παρακάτω συνδέσμους:




Τρίτη 1 Ιανουαρίου 2013

Χρόνια Πολλά και Ευτυχισμένος ο Καινούργιος Χρόνος !!!

Εύχομαι σε όλους τους αναγνώστες της ιστοσελίδας και στα αγαπημένα τους πρόσωπα
  ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ !!! και 
ΕΥΤΥΧΙΣΜΕΝΟΣ Ο ΚΑΙΝΟΥΡΓΙΟΣ ΧΡΟΝΟΣ !!!
 ειδικά στους μαθητές: Το 2013 να είναι μια χρονιά χρυσή, γεμάτη επιτυχία !!!