Τρίτη 20 Νοεμβρίου 2012

Πέμπτη 8 Νοεμβρίου 2012

Διαγώνισμα Φυσικής Κατεύθυνσης Γ Λυκείου στο 1ο Κεφάλαιο (3)

Στον παρακάτω σύνδεσμο θα βρείτε ένα απαιτητικό επαναληπτικό διαγώνισμα στο 1ο ΚΕΦΑΛΑΙΟ των ταλαντώσεων (μηχανικές, ηλεκτρικές, φθίνουσες, εξαναγκασμένες, σύνθεση) διάρκειας τουλάχιστον 3 ωρών. Για πολύ δυνατούς λύτες. Πηγή ylikonet.gr, του συναδέλφου Π. Καραπέτρου και το Β3 του Β. Τσούνη: www.btsounis.gr

                  Επαναληπτικό 3ωρο διαγώνισμα στο 1ο Κεφάλαιο

Οι απαντήσεις με κλικ ΕΔΩ
 


Διαγωνίσματα Φυσικής Α' Λυκείου στην κινηματική με απαντήσεις

Στους παρακάτω συνδέσμους θα βρείτε δύο  
διαγωνίσματα φυσικής Α' Λυκείου  
στις ευθύγραμμες κινήσεις, στο 1ο κεφάλαιο, διάρκειας 45 min με τις απαντήσεις τους.

Το πρώτο από    ΕΔΩ                 Το δεύτερο από  ΕΔΩ

 Για να ανοίξουν τα αρχεία πρέπει να κατεβάσετε και να εγκαταστήσετε στον υπολογιστή σας  (δωρεάν) τον Adobe Reader με κλικ στη φωτό:

Τρίτη 6 Νοεμβρίου 2012

Ρυθμοί μεταβολής και κύκλωμα L C με αρχική φάση Γ Λυκείου



Για το κύκλωμα του διπλανού σχήματος δίνεται: C1 =  10-4 F,  C2 = 4×10-4  F και L =1H. Οι διακόπτες (δ1), (δ2) είναι αρχικά ανοικτοί και οι πυκνωτές είναι φορτισμένοι με φορτία   Q1 =10-2C και  q2 = 21/2×10-2 C αντίστοιχα, έχοντας θετικά φορτισμένο τον πάνω οπλισμό.

Α) Να βρεθεί ο λόγος των τάσεων των δύο πυκνωτών.
Β) Κάποια στιγμή που θεωρούμε t = 0 , κλείνει ο (δ1) ενώ ο (δ2) παραμένει ανοικτός.
Να υπολογίσετε το ρυθμό μεταβολής της τάσης του πυκνωτή, το ρυθμό μεταβολής της έντασης του ρεύματος και το ρυθμό μεταβολής της ενέργειας του μαγνητικού πεδίου του πηνίου τη χρονική στιγμή όπου η ενέργεια του ηλεκτρικού πεδίου του πυκνωτή είναι τριπλάσια από την ενέργεια του μαγνητικού πεδίου του πηνίου για πρώτη φορά.
Γ) Τη χρονική στιγμή  t1 =1,75π ×10-2 s ανοίγει ο (δ1) και ταυτόχρονα κλείνει ο (δ2), χωρίς απώλειες ενέργειας. Πόση ενέργεια παραμένει αποθηκευμένη στον πυκνωτή  C1
Να γραφούν οι χρονικές εξισώσεις της έντασης του ρεύματος  i2 = f (t) και του φορτίου του πυκνωτή  q2 = f (t) , θεωρώντας ως θετική φορά για το ρεύμα, τη φορά του ρεύματος στο πηνίο τη στιγμή  t1 . Για τις εξισώσεις αυτές να θεωρήσετε ως αρχή μέτρησης του χρόνου t = 0, τη στιγμή που ανοίγει ο (δ1) και ταυτόχρονα κλείνει ο (δ2).
Δ) Δοκιμάστε να γράψετε τις ίδιες εξισώσεις διατηρώντας την αρχή μέτρησης του χρόνου t = 0 , ίδια με αυτή του ερωτήματος ( Β ).
Πηγή: ylikonet.gr

Δευτέρα 5 Νοεμβρίου 2012

Φθίνουσες και Εξαναγκασμένες ταλαντώσεις 2012

Στον παρακάτω σύνδεσμο θα βρείτε 3 Λυμένες ασκήσεις στις Φθίνουσες και στις  εξεναγκασμένες ταλαντώσεις.
 

Και μπορείτε να πειραματιστείτε με μια πολύ ωραία προσομοίωση για τις εξεναγκασμένες ταλαντώσεις και στο φαινόμενο του συντονισμού με κλικ στη φωτό, από τον Η. Σιτσανλή.
 ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟΣ
       
         
               Κάντε κλικ

Κυριακή 4 Νοεμβρίου 2012

Πως να επιτύχω στη Φυσική Κατεύθυνσης Γ Λυκείου για τα ΑΕΙ

Καταθέτω σήμερα γραπτώς κάποιες βασικές σκέψεις που ίσως βοηθήσουν εσάς τους μαθητές στον αγώνα σας για την εισαγωγή σας σε κάποια σχολή των ΑΕΙ.

ΚΑΙ ΤΩΡΑ ΥΠΟΨΗΦΙΟΣ ΓΙΑ ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΑ ΑΕΙ.     
 ….. τι να κάνω για να πετύχω στο μάθημα της Φυσικής;
 Πολλά παιδιά αν και έχουν διαβάσει αρκετά, έχουν λύσει ασκήσεις φυσικής και στο σχολείο και στο φροντιστήριο που πιθανώς πηγαίνουν, όπως αποδεικνύεται  εκ του αποτελέσματος τελικά δεν τα καταφέρνουν στις εξετάσεις (αναφέρομαι βεβαίως για το μάθημα της Φυσικής).
 Έτσι όταν έρθει η ώρα ενός τεστ ή διαγωνίσματος ή η ώρα των εξετάσεων και πρέπει να λύσουν μια άσκηση, τότε ή ξεκινούν στραβά και πάει στράφι όλη η άσκηση, ή αποτυγχάνουν να απαντήσουν σε κάποια δυσκολότερα ερωτήματα και έτσι το αποτέλεσμα είναι αρνητικό.
 Άραγε που μπορεί να οφείλεται αυτό;
 Θα αναφέρω κάποιους λόγους που κατά τη γνώμη μου οδηγούν σε αυτό το αποτέλεσμα.
                       
 Διαβάστε όλο το κείμενο  ΕΔΩ