Κυριακή 26 Ιουνίου 2011

Δύο αστεροειδείς σε απόσταση «αναπνοής»


Δύο αστεροειδείς σε απόσταση «αναπνοής»
 Ο ένας θα περάσει ξυστά από τη Γη τη Δευτέρα και ο άλλος έρχεται τον Νοέμβριο.

Επιστήμονες και ερασιτέχνες αστρονόμοι προετοιμάζονται για την έλευση του αστεροειδή 2011 MD που αναμένεται να περάσει πάνω από τη Γη τη Δευτέρα. Ο αστεροειδής θα περάσει σε απόσταση περίπου 20 χιλιάδων χλμ από τον πλανήτη μας και θα είναι ορατός ακόμη και από ένα μικρό οικιακό τηλεσκόπιο. Τον Νοέμβριο αναμένεται να μας πλησιάσει ένας γιγάντιος αστεροειδής ο οποίος αν κατέληγε στη Γη θα προκαλούσε ανυπολόγιστες καταστροφές.


Ο επισκέπτης της Δευτέρας

Ο αστεροειδής 2011 MD είναι ένας διαστημικός βράχος με διάμετρο 10-50 μέτρα και η έλευση του έγινε γνωστή προχθές όταν τον εντόπισε ένα ρομποτικό τηλεσκόπιο στο Νέο Μεξικό που ασχολείται με την αναζήτηση διαστημικών σωμάτων που μπορεί να αποτελέσουν πιθανή απειλή για την Γη.


Το κοντινότερο πέρασμά του από τη Γη θα γίνει τη Δευτέρα 27 Ιουνίου πάνω από το Νότιο Ημισφαίριο του πλανήτη. Είμαστε βέβαiοι ότι θα περάσει πολύ κοντά αλλά τελικά θα μας προσπεράσει. Ακόμη όμως και αν εισέλθει στη γήινη ατμόσφαιρα δεν κινδυνεύουμε αφού είναι αρκετά μικρός και θα καταστραφεί  προσφέροντάς μας το εντυπωσιακό θέαμα μιας λαμπρής μπάλας φωτιάς που κινείται στον ουρανό.

Ο «υποψήφιος» Αρμαγεδδών


Πιο σοβαρή όμως είναι η περίπτωση του 2005 YU55 που αναμένεται να πλησιάσει τον πλανήτη μας στις αρχές Νοεμβρίου. Το κοντινότερο πέρασμά του συμβεί στις 8 Νοεμβρίου ότανΕπιστήμονες και ερασιτέχνες αστρονόμοι προετοιμάζονται για την έλευση του αστεροειδή 2011 MD που αναμένεται να περάσει πάνω από τη Γη τη Δευτέρα. Ο αστεροειδής θα περάσει σε απόσταση περίπου 20 χιλιάδων χλμ από τον πλανήτη μας και θα είναι ορατός ακόμη και από ένα μικρό οικιακό τηλεσκόπιο. Τον Νοέμβριο αναμένεται να μας πλησιάσει ένας γιγάντιος αστεροειδής ο οποίος αν κατέληγε στη Γη θα προκαλούσε ανυπολόγιστες καταστροφές.


Ο αστεροειδής 2005 YU55 έχει διάμετρο 400 μέτρων, ζυγίζει 50 εκατομμύρια τόνους και σύμφωνα με τους επιστήμονες είναι το μεγαλύτερο σε μέγεθος διαστημικό σώμα που έχει πλησιάσει σε τόσο κοντινή απόσταση τη Γη. Σε περίπτωση που ο 2005 YU55 λοξοδρομήσει και πέσει στη Γη υπολογίζεται ότι θα καταστρέψει ο,τιδήποτε βρίσκεται σε ακτίνα δέκα χιλιάδων τετραγωνικών χλμ!
Από την εφημερίδα το Βήμα

Παρασκευή 17 Ιουνίου 2011

Συμπλήρωση Ηλεκτρονικού Μηχανογραφικού

Κάνοντας κλικ στην παρακάτω εικόνα 
μπορείτε να συνδεθείτε με το
 Σύστημα  Ηλεκτρονικού  Μηχανογραφικού
και για απορίες δείτε τις ......

Πέμπτη 9 Ιουνίου 2011

Θέματα Πανελλαδικων επαναληπτικών εξετάσεων 2011

Θέματα επαναληπτικών εξετάσεων 
φυσικής κατεύθυνσης Γ λυκείου 2011

Ημερησίων και Εσπερινών

ΘΕΜΑ Δ
Λεία οριζόντια σανίδα μήκους L = 3m και μάζας Μ = 0,4 Kg αρθρώνεται στο άκρο της Α σε κατακόρυφο τοίχο. Σε απόσταση      d = 1m από τον τοίχο, η σανίδα στηρίζεται ώστε να διατηρείται οριζόντια. Ιδανικό αβαρές ελατήριο σταθεράς Κ = 100 Ν/m συνδέεται με το ένα άκρο του στον τοίχο και το άλλο σε σώμα Σ1 μάζας m1 = 1 Kg. Το ελατήριο βρίσκεται στο φυσικό του μήκος, ο άξονάς του είναι οριζόντιος και διέρχεται από το κέντρο μάζας του σώματος Σ1.

 Δείτε τα θέματα των ημερησίων από ΕΔΩ

και των εσπερινών από ΕΔΩ

Τετάρτη 8 Ιουνίου 2011

Το Νέο Λύκειο

Το Νέο Λύκειο:   Μετά το «Νέο Σχολείο» και πριν το «Νέο ΑΕΙ»

Παρουσιάζουμε σήμερα τις προτάσεις του Υπουργείου Παιδείας για το «Νέο Λύκειο».
Στη διαμόρφωση τους έχουν ληφθεί υπόψη :
Οι μελέτες του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου.
Το πόρισμα του Εθνικού Συμβουλίου Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας υπό τον κ. Μπαμπινιώτη.
Το σύνολο των προτάσεων που έχουν κατατεθεί στο ΕΣΥΠ.
Τα πορίσματα συνεδρίων της ΟΛΜΕ.
Τα συμπεράσματα της μελέτης PISA του O.Ο.Σ.Α.
Τα προγράμματα σπουδών πολλών ευρωπαϊκών χωρών
Οι σύγχρονες εκπαιδευτικές ανάγκες και η σημερινή πραγματικότητα στο εκπαιδευτικό μας
σύστημα συνολικά και στο Λύκειο ειδικότερα.
Ο λυκειακός χάρτης της χώρας και το ανθρώπινο δυναμικό που υπηρετεί σήμερα στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση.

Δείτε όλες τις αλλαγές από ΕΔΩ